Алергії на харчові продукти тваринного походження такі, як молоко та яйця, частіше трапляються в дітей. Алергія на морепродукти, рибу та м'ясо може проявлятися і в зрілому віці.

Симптоми алергії на продукти харчування тваринного походження:

  • Висипання на шкірі, свербіж шкіри
  • Болі в животі, порушення випорожнення
  • Нежить, закладеність носа
  • Кашель, напади утрудненого дихання
  • Кропив'янка, ангіоневротичний набряк
  • Тяжка системна реакція - анафілаксія

Алергія на білки коров'ячого молока є найчастішою причиною симптомів харчової алергії та загострення атопічного дерматиту в дитячому віці. Казеїн та сироваткові білки, які присутні в молоці, мають різну стійкість до нагрівання. Казеїн – тремостабільний білок. Діти з алергією на сироваткові білки можуть вживати молоко, що пройшло тривалу термічну обробку при випіканні. Алергія до сироваткових білків молока може проявлятися у вигляді перехресної алергії на яловичину.

Алергія на рибу пов'язана із сенсибілізацією до білка парвальбуміну. Білок парвальбумін присутній у всіх видах риб і проявляє високу міжвидову перехресну реактивність. Алергія на рибу частіше проявляється у вигляді важких алергічних реакцій - набряку Квінке та анафілактичного шоку.

Білок тропоміозин присутній у всіх морепродуктах, таких, як креветки, мідії, молюски тощо, та викликає симптоми алергії. Також може бути причиною перехресної алергії на кліщів домашнього пилу. Алергія на морепродукти асоційована з важкими алергічними реакціями такими, як кропив'янка, набряк Квінке та анафілаксія.

Алергія на м'ясо може зустрічатися як істинна, так і перехресно-реактивна при сенсибілізації до сироваткового альбуміну тварин. Симптоми алергії на м'ясо варіюються від легких - висипання на шкірі, свербіж шкіри, кашель, до важких системних реакцій - анафілаксії.

Сучасна молекулярна алергодіагностика дає змогу точно встановити причину алергії та розробити точні рекомендації щодо харчування та способу життя.