Перехресний синдром | Відповідні компоненти алергенів (джерела алергенів) | Опис |
Перехресна реактивність між аероалергенами тваринного і грибкового походження та харчовими алергенами | ||
Синдром “кліщі-креветки” | Der p 10 тропоміозин | Білок тропоміозин є мінорним алергеном кліщів домашнього пилу. При сенсибілізації до білка тропоміозину спостерігаються симптоми алергії після вживання креветок, молюсків, равликів та інших ракоподібних. Алергічні реакції на їстівні безхребетні можуть мати безліч клінічних проявів, починаючи від синдрому оральної алергії, кропив’янки та/або ангіоневротичного набряку, до важкої анафілаксії. |
Синдром “Астма після вживання скумбрії” | Der p 10 тропоміозин | За сенсибілізації до білка тропоміозину спостерігаються симптоми астми після вживання скумбрії. |
Синдром “Альтернарія – шпинат” | Al t a 1 | Дослідження виявили крос-реактивний білок 30 кДа, імовірно, компонент алеля Alt a 1, присутній як в екстрактах шпинату, так і в грибах, який і спричиняє симптоми алергії, від орального алергічного синдрому до анафілаксії, в сенсибілізованих пацієнтів до Al t a 1 під час вживання шпинату. |
Синдром “кішка-свинина” | Fel d 2 котячий сироватковий альбумін | Синдром кішка-свинина розвивається за сенсибілізації до мінорного алергену – сироваткового альбуміну кішки Fel d 2, що проявляється під час вживання свинини, у вигляді харчової алергії. |
Синдром “птах-яйце” | Gal d 5 альфа-ліветин (альбумін курячої сироватки) | Цей синдром зумовлений перехресною реактивністю між яєчним жовтком та алергенами птахів (пір’я, сироватка, послід і м’ясо). Пацієнти із синдромом “птах-яйце” частіше за все дорослі, які страждають на алергійний ринокон’юнктивіт та/або астму через багаторазовий вплив домашніх тварин-птахів, а симптоми, пов’язані із прийомом яєць, зазвичай є шлунково-кишковими, але також і шкірними або респіраторними.
Повідомлялося також про харчову залежну, спричинену фізичним навантаженням анафілаксію до яйця. |
Синдроми та асоціації через перехресну реактивність між аероалергенами та харчовими алергенами рослинного походження | ||
Синдром “Береза – Яблуко” | Bet v 1 гомолог Mal d 1 | Симптоми алергії на пилок берези (поліноз) передують симптомам харчової алергії, яка здебільшого обмежується синдромом оральної алергії, що виникає під час вживання сирих яблук. PR-10 білок (Bet v 1 гомолог) денатуруються під впливом високих температур та ферментів шлунка. |
Синдром “Пилок берези-соєві напої” | Gly m 4 – PR-10 білок | Компонент соєвого алергену Gly m 4 також належить до сімейства білків PR-10, а в пацієнтів з алергією до пилку берези та комбінації сенсибілізації до Gly m 4 і споживання великої кількості злегка обробленої сої, наприклад соєві напої, може індукувати важку алергічну реакцію. |
Асоціація “Березовий пилок-Фундук” | Cor 1.04 і Bet v 1 – PR-10 білок | Асоціація “Березовий пилок-Фундук” являє собою харчову алергію на фундук, яка пов’язана з пилком берези. Алергія на фундук трапляється частіше у дорослих із полінозом на березу, та інших представників родини Березові та проявляється головним чином як синдром оральної алергії через велику перехресну реактивність між алергеном фундука Cor 1.04 і пилком берези Bet v 1. |
Синдром “Береза-морква-яблуко” | Bet v 1 гомолог | Синдром Береза-морква-яблуко – це ще одна перехресна реакція у пацієнтів з алергією на пилок берези у вигляді харчової алергії на яблуко та моркву. Типовою клінічною картиною є синдром оральної алергії, який виникає при вживанні сирих яблука та моркви. Цей вид харчової алергії на продукти є вторинним по відношенню до полінозу. |
Асоціація “Пилок берези-зонтичні” | Bet v 1 (Api g 1, Dau c 1) – PR-10 білокВет v 2 – Профілін | Асоціація Пилок берези-зонтичні спостерігається головним чином у центральній Європі, і типовою клінічною картиною є синдром оральної алергії, який виникає під час вживання сирих продуктів родини Зонтичні. Ця харчова алергія є вторинною по відношенню до полінозу і зумовлена присутністю в цих продуктах гомологів Bet v 1 (Api g 1, Dau c 1) і рідше – профілінів. |
Синдром “Кипарис – Персик” | Pru p 3 неспецифічний білок переносу ліпідів (nsLTP) | У синдромі кипарис-персик повідомлялося про симптоми перехресної алергії між пилком кипариса та персика, включаючи синдром оральної алергії. |
Асоціація “Лобода біла – Диня” | Che a 2 profilin | При сенсибілізації до пилку Лободи білої (алергенний бур’ян родини Amaranthaceae / Chenopodiaceae) було виявлено асоціацію Лобода – диня, що проявляється у вигляді синдрому оральної алергії після вживання свіжих фруктів, таких як диня, банан і персик. Паналерген profilins (Che a 2, Mus xp 1, Pru p 4) відіграє ключову роль у крос-реактивності цього синдрому. |
Асоціація “Курай-Шафран” | Дана асоціація пов’язана з можливою перехресною реактивністю між кураєм і шафраном, маються на увазі симптоми алергії під час використання шафрану в якості квіткової спеції та у працівників з переробки шафрану. | |
Асоціація “Настінниця-Фісташки” | Сенсибілізація до фісташки (Pistacia vera) поширена при алергії на пилок бур’янів настінниці (Parietaria). Фісташкові горіхи, що належать до родини Anacardiaceae, широко використовуються для виробництва морозива, тортів або вживають у їжу просто смажені. Синдром оральної алергії до фісташки повідомлявся у дорослих та дітей з алергією до настінниці. Незначні пошкодження слизової оболонки порожнини рота через фісташкові оболонки можуть посилювати місцеві алергічні реакції. | |
“Асоціація Ромашка – Полин” | Art v 1 defensin | Сенсибілізація до Art v 1 defensin полину може бути причиною симптомів алергії після вживання ромашки. Симптоми можуть варіюватися від орального алергічного синдрому до анафілаксії. |
Синдром “Полин-селера-спеції” | Art v 4 profilin | Відомий синдром “полин-селера-спеції” складається з респіраторної сенсибілізації до полину з перехресними реактивними реакціями на продукти родини Apiaceae / Umbelliferae: селеру (Apium graveolans), моркву (Daucus carota), петрушку (Petroselinum crispum), насіння кмину (Carum carvi), насіння фенхелю (Foeniculum vulgare), насіння коріандру (Corinadrum sativum), аніс (Pimpinella anisum); Сімейство Amaryllidaceae: часник (Allium sativum), цибуля (Allium cepa), цибуля-порей (Allium porrum); Родина Solanaceae: паприка (Capsicum annuum); та родини Piperaceae: перець (Piper sp). У патогенезі цього синдрому перехресна реакція між профілінами пилку полину (Art v 4) і продуктів Apiaceae, таких як селера (Api g 4), морква (Dau c 4) і спеції. |
Синдром “Полин – фенхель (кріп)” | Art v 60 кДа гомолог Api g 5 | Синдром “полин – фенхель (кріп)” пов’язаний із сенсибілізацією до алергену, гомологічного Api g 5, високомолекулярного флавопротеїну, цей білок також ідентифікували в моркві. Він високо гомологічний з Api g 5, будучи перехресно-реактивним з компонентом алергену з пилку полину Art v 60 кДа. |
Асоціація “Полин – Гірчиця” | LTP-білок (Art v 3, Sin a 3), профілін (Art v 4, Sin a 4) і високомолекулярні алергени, такі як Art v 60 кДа | Описує асоціацію полінозу та проявів харчової алергії на ботанічно не пов’язані рослини з родини Brassicaceae / Cruciferae: біла гірчиця (Sinapis alba), індійська гірчиця (Brassica juncea), капуста (Brassica oleracea var. Capitata), броколі (Brassica oleracea var. Capitata), броколі (Brassica oleracea var. italica), цвітна капуста (Brassica oleracea var. botrytis) і, можливо, з родини Fabaceae/Leguminosae: арахіс (Arachis hypogaea) та родини Rosaceae: мигдаль (Prunus dulcis). |
Синдром “Полин – Персик” | Art v 4 profilin, Art v 3 LTP | У синдромі “Полин – Персик” беруть участь крос-реактивні компоненти: LTP (Art v 3, Pru p 3) і profilins (Art v 4, Pru p 4). Art v 3 поводиться як первинний сенсибілізуючий алерген, хоча алергія на персик, пов’язана з Pru p 3, є харчовою алергією, зумовленою первинною сенсибілізацією до персика в Середземноморському регіоні. |
Асоціація “Полин – Соняшник” | Hel a 4 – Art v 1-подібний алерген, Hel a 3 LTP та Hel a 2S альбумін | Харчова алергія, у вигляді анафілаксії, була виявлена під час вживання насіння соняшнику, яке запилене пилком полину, у сенсибілізованих до полину пацієнтів або у вигляді синдрому оральної алергії після вживання насіння соняшнику. |
Асоціація Амброзія-диня-банан | Профіліни (Amb a 8, Cit la 2, Cuc m 2, Cuc p 2, Cuc s 2, Mus xp 1) і LTP-білки (Amb a 6, Cuc m LTP) | Асоціація Амброзія-диня-банан присутня у пацієнтів з респіраторною алергією на амброзію та харчовою алергією, зазвичай оральний алергічний синдром, під час вживання різноманітних рослинних продуктів родини Cucurbitaceae: кавун (Citrullus lanatus subsp. Vulgaris), сітчастий мускус/канталупа (Cucumis melo var. cantalupo), диня медузи (Cucumis melo var. inodorus), цукіні (Cucurbita pepo), огірок (Cucumis sativus); та сімейство Musaceae: банан (Musa x paradisiaca). |
Асоціація “Фікус Бенджаміна-фрукти” | Fic c Ficin – цистеїнова протеаза | У разі сенсибілізації до Фікуса Бенджаміна виявлено перехресну харчову алергію до свіжих або сушених інжирів (Ficus carica) або інших тропічних фруктів, яка може проявлятися у вигляді анафілаксії та синдрому оральної алергії. Перехресно-реактивний синдром зумовлений алергеном фікуса (Fic c Ficin), що належить до сімейства цистеїнових протеаз, які присутні також у плодах ківі Actinidia deliciosa (Act d 1), ананасі Ananas comosus (Ana c 2), папайї Carica papaya (Car p 1). |
Синдром “Пилок Оливи-фрукти” | Профілін пилку оливи (Ole e 2) і профіліни фруктів (Pru p 4, Pyr c 4, Cuc m 2, Act d 9) та LTP-білки оливи (Ole e 7) і фруктів (Pru p 3, Pyr c 3, Cuc m LTP, Act d 10) | При сенсибілізації до пилку оливи спостерігаються симптоми харчової алергії, від орального алергічного синдрому до тяжких анафілактичних реакцій, при вживанні фруктів: персик Prunus persica, груша Pyrus communis, диня Cucumis melo та ківі, плоди Actinidia deliciosa. Сенсибілізація до LTP Ole e 7 пов’язана з більш важкими клінічними симптомами у пацієнтів, а до профіліну Ole e 2 – у більшості випадків синдром оральної алергії. |
Синдром “Латекс-Фрукти” | Хітиназа I класу (Hev b 6) і бета 1,3 глюканаза (Hev b 2) | За сенсибілізації до латексу спостерігаються симптоми харчової алергії, наприклад, оральний алергічний синдром, під час вживання свіжих фруктів та овочів, таких як авокадо, банан, каштан, ківі, персик, томат, картопля та солодкий перець. Синдром спричинений хітиназою I класу (Hev b 6) і бета 1,3 глюканазою (Hev b 2), двома термолабільними компонентами, які стійкі до пепсину. |