Алергія на вишню може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти. Вишня належить до родини Rosaceae.

Плоди споживають сирими або обробленими, і шкірка та м’якоть містять алергени.

Основні алергенні молекули вишні:

Pru av 1 – білок сімейства PR-10

Pru av 2 – Thaumatin-подібні білки

Pru av 3 – NsLTP або білки переносники ліпідів

Pru av 4 – профілін

Pru av 1 – білок сімейства PR-10, був ідентифікований у м’якоті та шкірі вишні, є термолабільними білками і руйнуються під дією високих температур та ферментів. Асоційовані з оральним алергічним синдромом під час вживання вишні, і рідко спричиняють важкі реакції.

Pru av 3 – NsLTP або білки переносники ліпідів є основними алергенами і насамперед розташовані в зовнішніх тканинних шарах (шкірці) вишні. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.

Pru av 4 – профілін, являє собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці білки мають проміжну і низьку стабільність при термообробці.

Pru av 2 – Thaumatin-подібні білки присутні у вишні. Їхнє клінічне значення вивчається.

Білки PR-10, профіліни і nsLTP вишні та фруктів сімейства Rosaceae є паналергенами, і виявляють високу перехресну міжвидову реактивність, а також перехресну реактивність із пилком дерев і трав.

3 найпоширеніші види алергії на вишню та фрукти родини Rosaceae:

  1. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті до Bet v 1 може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків Bet v 1, білків сімейства PR-10 вишні. Симптоми викликають свіжі фрукти. Зазвичай проявляються у вигляді місцевих орофарингеальних симптомів (ОАС).
  2. У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися кросенсибілізація до інших фруктових nsLTP. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів орофарингеальної ділянки до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені вишні.
  3. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну вишні та інших фруктів розоцвітих. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.