Виноград належить до сімейства Vitiaceae і може спричиняти симптоми харчової алергії, як-от оральний алергічний синдром, генералізована кропив’янка, астма, ангіоневротичний набряк, шлунково-кишкові симптоми, риніт і симптоми астми та анафілаксії під час споживання свіжих фруктів, соків і вина, а також листя виноградної лози.
Людина може реагувати на свіжі фрукти, але вживати вино чи родзинки і не відчувати симптомів алергії. Також, людина може реагувати на один певний сорт винограду, коли інші сорти вживати без реакції.
Основні алергенні молекули винограду:
Vit v 1, nsLTP – білки переносники ліпідів
Vit v 4, профілін
Vit v Тауматин – тауматиноподібний білок
Vit v 1, nsLTP – білки переносники ліпідів – головний алерген винограду. Може спричиняти важкі системні реакції та оральний алергічний синдром. Білок nsLTP стійкий до дії високих температур і шлункових ферментів. Має високу перехресну реактивність з іншими білками LTP фруктів, горіхів, овочів. Має високу гомологію з білком LTP персика.
Vit v 4, профілін – паналерген, який присутній у всіх рослинах, а також рослинних продуктах харчування. Білок профілін термолабільний і втрачає алергенні властивості під час термічної обробки.