Соя входить до “великої вісімки”, відповідаючи за 90% усіх алергічних реакцій і будучи важливим джерелом алергенів через широке використання в харчових продуктах і напівфабрикатах, являючи собою прихований алерген. Ферментовані соєві продукти, такі як соєвий соус і місо, набагато менш алергенні порівняно з тофу і соєвим молоком.
Алергенні білки сої можуть викликати як симптоми харчової алергії, так і інгаляційної. Сенсибілізація до білків зберігання – Gly m 5, 6 і 8 частіше трапляється в дітей і пов’язана з важкими алергічними реакціями. У регіонах із широким впливом пилку берези Bet v 1 -білок Gly m 4 спричиняє найпоширенішу алергію на сою, що проявляється у вигляді оральної алергії під час вживання термічно необробленої сої та продуктів з неї.
Сенсибілізації до різних молекул сої має різні клінічні прояви та залежить від шляху впливу алергенів:
Gly m 1 LTP білок і Gly m 2 білок defensin. Великий вплив необроблених соєвих бобів може викликати опосередковану IgE сенсибілізацію до алергенів лушпиння (Gly m 1, Gly m 2) з подальшою інгаляційною алергією в працівників соєвої промисловості, як професійне захворювання. Також були описані випадки астми у пекарів, сенсибілізованих до цих 2 білкових алергенів.
Gly m 4 PR-10-білок, член сімейства Bet v 1. Цей тип алергії на сою, спричинений перехресними реакціями з Bet v 1, вважається найпоширенішою алергією на сою в Північній і Середній Європі, імовірно, також у північних частинах Азії, а також у Північній Америці (Канада, північні штати США), залежно від ступеня впливу пилку берези. Білок Gly m 4, що входить до сімейства PR-10, пов’язаний з легкими формами алергії на сою, наприклад, синдром оральної алергії, а також важкі реакції після вживання необроблених соєвих продуктів, таких як соєве молоко. Ступінь перехресної реактивності між Gly m 4 та іншими членами сімейства алергенів PR-10 високий. У більшості випадків сенсибілізація до Gly m 4 спричинена первинною сенсибілізацією до Bet v 1 з пилку берези. Gly m 4 не стійкий до нагрівання та травлення. Додаткові докази перехресної реактивності.
Gly m 5 vicilin, 7S globulin, Gly m 6 legumin, 11S globulin, Gly m 8 2S albumin. Сенсибілізація до запасних білків і стабільних алергенів сої Gly 5, 6 і 8 відбувається в ранньому дитячому віці через шкіру та шлунково-кишковий тракт. Клінічно це проявляється у вигляді важких системних реакцій після прийому невеликих кількостей (оброблених) соєвих продуктів. Люди із сенсибілізацією до запасних білків сої таких, як 7S глобуліни, 11S глобуліни та 2S альбуміни, також можуть мати IgE- опосередковані реакції після вживання інших бобових. Такі реакції трапляються рідко і частіше у маленьких дітей.
Ступінь перехресної реактивності між запасними білками із сої та запасними білками з бобових, горіхів і насіння помірний. Gly m 5,6 і 8 стабільні до нагрівання і травлення.
Усі відомі алергени сої:
Gly m 1 LTP
Gly m 2 defensin
Gly m 3 profilin
Gly m 4 PR-10-білок, член сімейства Bet v 1.
Gly m 5 віцилін, 7S глобулін
Gly m 6 legumin, 11S глобулін
Gly m 7 насіннєвий біотинільований білок
Gly m 8 2S альбумін
Gly m 39kD, P39
Gly m Агглютинін Агглютинін, лектин
Gly m Bd28K 7S віцилін-подібні глобуліни
Gly m 30kD цистеїнова протеаза
Gly m CPI цистатин
Gly m TI інгібітор трипсину TI