Алергія на сливу може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти. Слива належить до родини Rosaceae.
Плоди споживають сирими або обробленими, і шкірка та м’якоть містять алергени.
Основні алергенні молекули сливи:
Pru d 3 NsLTP або білки переносники ліпідів
Pru d 3 NsLTP – єдиний на сьогодні охарактеризований білок сливи. NsLTP або білки переносники ліпідів є основними алергенами та насамперед розташовані в шкірці сливи. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.
nsLTP сливи та фруктів родини Rosaceae є паналергенами, і виявляють високу перехресну міжвидову реактивність.
У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися кросенсибілізація до інших фруктових nsLTP. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів орофарингеальної ділянки до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені сливи.