Селера належить до ботанічної родини Apiaceae і може вживатися як у сирому вигляді, так і термічно оброблена. Симптоми алергії на селеру варіюються від легких орофарингеальних симптомів до анафілаксії.

Також алергія на селеру часто пов’язана із сенсибілізацією до пилку берези та бур’янів.

nsLTP 1 виявлено в стеблах, nsLTP-2 знаходиться в корені. Спостерігається тільки обмежена IgE-перехресна реактивність між цими двома різними білками.

Часто зустрічаються клінічні форми алергії на селеру:

  1. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті до Bet v 1 може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків Bet v 1 білків сімейства PR-10 селери. Симптоми викликає сирий овоч. Зазвичай проявляються у вигляді місцевих орофарингеальних симптомів (ОАС).
  2. Пацієнт із підвищеною чутливістю до пилку полину може розвинути крос-сенсибілізацію до селери. Клінічні прояви варіюються від місцевих орофарингеальних симптомів до анафілаксії. Симптоми викликають необроблені та оброблені овочі.
  3. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто набуті сенсибілізацією до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну селери та інших фруктах і овочах. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.

Основні алергенні молекули селери:

Api g 1- PR – 10

Api g 2 – NsLTP 1

Api g 4 – профілін

Api g 6 – NsLTP 2

Api g 5 – FAD-вмісна оксидаза 58