Пшениця (Triticum aestivum) вважається одним із найважливіших джерел їжі в усьому світі. У пшениці міститься більше рослинного білка, ніж у двох інших важливих у світі зернових культурах, кукурудзі або рисі.

Немає клінічно значущих відмінностей в алергенності різних видів пшениці. Найтиповіші клінічні прояви харчової алергії на пшеницю включають харчову алергію, спричинену IgE, та целіакію.

Пшениця – це трава родини Poaceae.

Гліадини та глютеніни є основними запасними білками в пшеничному зерні, що також робить пшеничне борошно придатним для випічки. Кожна з цих фракцій містить алергенні білки, які були пов’язані з клінічними симптомами, але поки що немає єдиного визначення основних і другорядних алергенів пшениці.

Мало що відомо також про алергенність, яка виникає під час нагрівання та переробки фракцій.

Пшениця має високу перехресну реактивність щодо інших зернових культур, головним чином жита і ячменю.

Tri a 14 є членом сімейства алергенів nsLTP, що може спричиняти алергічні реакції різного ступеня тяжкості від синдрому оральної алергії до анафілаксії. Ступінь перехресної реактивності між Tri a 14 та іншими членами родини nsLTP у ботанічно споріднених видів (наприклад, кісточкових плодів) є високим. Важливість цих перехресних реакцій потребує клінічного аналізу. Tri a 14 стійкий до високих температур та дії травних ферментів. У середземноморського населення Tri a 14 є одним із маркерів для діагностики астми пекарів.
Tri a 19 є членом сімейства гліадинів і може викликати анафілаксію, індуковану фізичним навантаженням після споживання пшеничних виробів. Доведено, що пацієнти цієї категорії не реагують у випадках споживання пшениці та уникнення фізичного навантаження за кілька годин до та після споживання пшениці. Tri a 19 також може викликати класичні форми алергічних реакцій негайного типу на пшеницю.
Tri-α-амілаза трипсин-інгібітор (пшениця). Інгібітор альфа-амілази трипсину з пшениці пов’язаний з розвитком астми пекарів – професійного алергічного захворювання.

4 клінічні форми алергії на пшеницю:

А) Як правило, симптоми IgE-опосередкованої форми харчової алергії на пшеницю розвиваються протягом 1-2 год після прийому пшениці. Симптоми включають кропив’янку, ангіоневротичний набряк, еритему, свербіж, блювоту, біль у животі, постійний кашель, хрипкий голос, хрип, стридор, дихальні розлади, закладеність носа і, у важких випадках, анафілаксію.

Вони можуть також бути пов’язані з симптомами сповільненого типу, які включають загострення атопічного дерматиту і шлунково-кишкові симптоми, такі як біль у животі та діарея або рідкі випорожнення.

Рання, мабуть, шлунково-кишкова або шкірна сенсибілізація до доволі стабільних алергенів пшениці (наприклад, омега-5-гліадину, глютеніну HMW, глютеніну LMW, інгібітору альфа-амілази) в атопічних дітей є основою найтиповішої IgE-опосередкованої алергії до пшениці, яка часто поширюється аж до шкільного віку та у поодиноких випадках у дорослому житті.

B) Залежна від пшениці анафілаксія, спричинена фізичним навантаженням (WDEIA), означає появу важких симптомів після вживання пшениці, за якими слідують фізичні вправи, як правило, у молодих людей і дорослих. Симптоми варіюють від генералізованої кропив’янки до вираженої анафілактичної реакції. Сенсибілізація до омега-5-гліадину є найбільш специфічним маркером захворювання, але пацієнти сенсибілізуються також до низки інших алергенів пшениці. Це важлива, хоча й не дуже поширена форма алергії на пшеницю.

В) Алергія або астма пекаря відбувається через вдихання пшеничного борошна. На даний момент тестованим алергеном з найбільшою чутливістю, але низькою специфічністю є цільнозернове борошно (включаючи всі алергени).

Г) Контактна кропив’янка, пов’язана з використанням косметики, яка також поєднується з харчовою алергією.

Основні алергенні молекули пшениці:

  • Tri a 12 Profilin
  • Tri a 14 Неспецифічний білок перенесення ліпідів
  • Tri a 15 Мономерний інгібітор альфа-амілази
  • Tri a 18 Агглютинін ізолектин
  • Tri a 19 Омега-5-гліадин, білок для зберігання насіння
  • Tri a 20 Гамма-гліадин
  • Tri a 21 Альфа-бета-гліадин
  • Tri a 25 Тіоредоксин
  • Tri a 26 Високомолекулярний глютенін
  • Tri a 27 Гомолог тіолредуктази
  • Tri a 28 Димерний інгібітор альфа-амілази
  • Tri a 29 Тетрамерний інгібітор альфа-амілази
  • Tri a 30-тетрамерний інгібітор альфа-амілази
  • Tri a 31 Тріосепофосфат-ізомераза
  • Tri a 32 1-цис-пероксиредоксин
  • Tri a 33 Serpin
  • Tri a 34 Гліцеральдегід-3-фосфатдегідрогеназа
  • Tri a 35 Дегідрин
  • Tri a 36 Низькомолекулярний глютенін
  • Tri a 37 Альфа-пуротіонін
  • Tri a 39 Сериновий протеазний інгібітор-подібний білок