Помідор належить до родини Пасльонові. Білки алергени містяться в шкірці, м’якоті плода, а також у насінні.
У насінні томату було виявлено білки зберігання, такі як 2s-альбуміни.
NsLTP або білки переносники ліпідів передусім розташовані в зовнішніх тканинних шарах (шкірці) томата. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.
У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися кросенсибілізація до інших nsLTP овочів і фруктів. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів орофарингеальної ділянки до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені овочі.
Профіліни присутні в усьому рослинному царстві. Ці невеликі білки мають проміжну і низьку стабільність при термообробці.
Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто набуті сенсибілізацією до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну томату та інших фруктах і овочах. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.
Основні алергенні молекули помідора:
Lyc e 1 – профілін
Lyc e 2 – бета-фруктофуранозидаза
Lyc e 3 – NsLTP
Lyc e – хітиназа
Lyc e – Глюканаза
Lyc e – пероксидаза