Сенсибілізація до насіння соняшнику може бути причиною системних реакцій, таких як кропив’янка та атопічний дерматит.

Основні алергенні молекули насіння соняшнику:

Hel a 2S – 2S Альбумін

Hel a 3 – PR-14 nsLTP. Даний білок пов’язаний з більш важкими і системними реакція при вживанні горіхів, як у сирому, так і в смаженому вигляді. Виявляє високу перехресну реактивність з іншими ботанічно не пов’язаними родинами, наприклад, фруктами та пилком бур’янів.

Hel a 2 – Profilin. Можлива перехресна реактивність між профіліном насіння соняшнику та іншими профілінвмісними рослинами.

Hel a 4, defensing

Була описана Асоціація “Полин – Соняшник”: Харчова алергія, у вигляді анафілаксії, була виявлена під час вживання насіння соняшнику, запиленого пилком полину, у сенсибілізованих до полину пацієнтів або у вигляді синдрому оральної алергії після вживання насіння соняшнику.