Алергія на персик може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти. Персик належать до родини Rosaceae.

Плоди споживають сирими або обробленими, і шкірка та м’якоть містять алергени.

Основні алергенні молекули персика:

Pru р 1 – білок сімейства PR-10

Pru р 2 – Thaumatin-подібні білки

Pru р 3 – NsLTP або білки переносники ліпідів

Pru р 4 – профілін

Pru p 7 – білок, що регулюється гібереліном

Pru р 1 – білок сімейства PR-10, був ідентифікований у м’якоті та шкірі персика, є термолабільними білками і руйнуються під дією високих температур та ферментів. Асоційовані з оральним алергічним синдромом під час вживання персика, і рідко спричиняють важкі реакції.

Pru р 3 – NsLTP або білки-переносники ліпідів є основними алергенами і насамперед розташовані в шкірці персика. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.

Pru р 4 – профілін, являє собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці білки мають проміжну та низьку стабільність під час термообробки. Сенсибілізація до профілінів часто спостерігається у пацієнтів, проте часто не має клінічної значущості.

Pru р 2 – Thaumatin-подібні білки присутні в персику. Їхнє клінічне значення вивчається.

Pru p 7 – Giberellin regulated protein, peamaclein, був ідентифікований з персика. Це невеликий протеїн, розташований у персиковій шкірці. Клінічна значущість білка вивчається.

Білки PR-10, профіліни та nsLTP персика і фруктів сімейства Rosaceae є паналергенами, і виявляють високу перехресну міжвидову реактивність, а також перехресну реактивність з пилком дерев і трав.

3 найпоширеніші види алергії на персик і фрукти родини Rosaceae:

  1. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті до Bet v 1 може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків Bet v 1 білків сімейства PR-10 персика. Симптоми викликають свіжі персики. Зазвичай проявляються у вигляді місцевих орофарингеальних симптомів (ОАС).
  2. У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися косенсибілізація до інших фруктових nsLTP. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів свербіння в роті до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені персики.
  3. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трав, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну персика та інших фруктів. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.