Алергія на нут зустрічається частіше в країнах, де його широко використовують як харчовий продукт: Близький Схід, Індія, країни Середземномор’я. Нут вживають сирим, вареним, смаженим, додають пророщений у смузі та салати. Нут є найважливішим інгредієнтом для приготування хумусу. Клінічні прояви алергії на нут варіюються від синдрому оральної алергії, риніту, астми до кропив’янки, ангіоневротичного набряку, анафілаксії.
Було виявлено високий ступінь перехресної реактивності між нутом та іншими бобовими, а саме: арахісу, гороху, сої. Алергенність бобових в основному пов’язана з алергенами із запасних білків насіння. Також було виявлено перехресну реактивність між нутом і сочевицею.
Алергенні молекули нуту:
Cic a 2S Альбумін