Морква належить до ботанічної родини Apiaceae і може вживатися як у сирому вигляді, так і термічно оброблена. Симптоми алергії на моркву варіюються від легких орофарингеальних симптомів до анафілаксії.

Також алергія на моркву часто пов’язана із сенсибілізацією до пилку берези та бур’янів.

Діагностична цінність і клінічне значення білка Dau c 5 до кінця не вивчена. Також, немає даних про те, чи присутній білок Dau c 3 – NsLTP в їстівних частинах моркви.

Часто зустрічаються клінічні форми алергії на моркву:

  1. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті до Bet v 1 може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків Bet v 1, білків сімейства PR-10 моркви. Симптоми спричиняє сира морква. Зазвичай проявляються у вигляді місцевих орофарингеальних симптомів (ОАС).
  2. Пацієнт із підвищеною чутливістю до пилку полину може розвинути крос-сенсибілізацію до моркви. Клінічні прояви варіюються від місцевих орофарингеальних симптомів до анафілаксії. Симптоми викликають необроблені та оброблені овочі.
  3. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто набуті сенсибілізацією до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну в моркві та інших фруктах і овочах. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.

Основні алергенні молекули моркви:

Dau c 1 – PR- 10

Dau c 3 NsLTP

Dau c 5 – Ізофлавон-редуктаза-подібний білок

Dau c 4 – профілін