Алергія на мигдаль зустрічається повсюдно. Мигдаль є невід’ємною частиною раціону харчування багатьох країн. Мигдаль належить до родини Rosaceae і можна очікувати високу перехресну реактивність з іншими представниками цієї родини, а саме яблуками, сливами, малиною та пилком дерев.
Симптоми харчової алергії до мигдалю можуть проявлятися у вигляді орального алергічного синдрому під час вживання сирих горіхів або у вигляді системних реакцій, таких як кропив’янка, набряк гортані та анафілаксія.
Виділено 5 клінічних фенотипів алергії на горіхи:
А) Первинна сенсибілізація до одного горіха. Цей вид сенсибілізації часто трапляється в дітей і в молодому віці, зокрема до горіха кеш’ю. Пацієнт має уникати лише вживання волоського горіха або насіння, але нічого більше.
B) Ко-сенсибілізація, принаймні, до двох основних алергенів горіхів. Частіше зустрічається полісенсибілізація з високими рівнями IgE до всіх протестованих відповідних алергенів. Для пацієнта з алергією на горіхи та полісенсибілізованим з високим рівнем IgE загалом рекомендується повне обмеження горіхів дерева та уникнення насіння, що викликає симптоми.
C) Первинна сенсибілізація та алергія щонайменше до одного виду горіхів, і перехресна алергія до інших ботанічно пов’язаних горіхів (високий ступінь гомології послідовності). Пацієнт чутливий до горіхів кеш’ю і фісташок або до волоського горіха і пекану з досить однаковими рівнями IgE між ботанічно пов’язаними групами горіхів. Пацієнтам, чутливим лише до кеш’ю та фісташок, слід уникати лише вживання цих горіхів. Інших обмежень не повинно бути. Та сама рекомендація буде доречною для пацієнтів із підвищеною чутливістю та алергією лише на волоський горіх і пекан.
D) Первинна сенсибілізація та алергія, принаймні, до одного виду горіхів, і перехресна алергія IgE до інших ботанічно не пов’язаних споріднених горіхів (ступінь гомології послідовності від низького до помірного). Це найпоширеніший вид алергії на горіхи: алергія на кілька горіхів із доволі високим IgE і з IgE на інші горіхи в 10 разів меншим. Зазвичай ці пацієнти добре переносять інші горіхи.
E) Первинна сенсибілізація до пилку та перехресно-реактивний IgE між алергенними білками PR-10 і LTP у горіхах і насінні дерева. Найімовірніше, у цього пацієнта алергія на пилок берези (Bet v 1), якщо він проживає в Північній Європі. Якщо він мешкає в Південній Європі, позитивний IgE до полину, постениці або платану (LTP) може бути присутнім, але вважається маркером перехресної реактивності між LTP. Приблизно 80% цієї північноєвропейської популяції відчувають “харчову алергію, пов’язану з пилком берези” на інші алергени PR-10.
Основні алергенні молекули мигдалю:
Pru du 6 – 11S глобулін.
Pru du 2S Albumin. Основний алерген мигдалю, 2S-альбумін, може спричинити перехресні реакції з іншими продуктами, що містять цей білок, наприклад, з волоським горіхом, насінням соняшнику та арахісом.
Pru du 3 – nsLTP. Виявлено високу перехресну реактивність між білками LTP мигдалю, персика, фундука, вишні.
Pru du 4 – Profilin. Pru du 4 є профіліном, і можлива перехресна реактивність між мигдальним профіліном та іншими профілінвмісними рослинами.