Алергія на манго може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти. Білки алергени були виявлені як у м’якоті плоду, так і в шкірці. Ступінь зрілості манго не впливає на його алергенність.

Основні алергенні молекули манго:

Man i 3 – профілін

У манго також було виявлено і гомолог Bet v 1 – білок PR-10, що є термолабільним і руйнуються під дією високих температур та ферментів. Асоційований з оральним алергічним синдромом, і рідко спричиняють важкі реакції.

Білки PR-10 виявляють високу перехресну реактивність із пилком дерев і трав, а також іншими фруктами.

Профіліни присутні в усьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці невеликі білки мають проміжну та низьку стабільність під час термообробки.

Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну інжиру та інших фруктів.