Алергія на полуницю може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти.

Fra a 1 є членом сімейства алергенів PR-10. Білки сімейства PR-10 були ідентифіковані в м’якоті та шкірці полуниці, є термолабільними білками та руйнуються під дією високих температур і ферментів. Асоційовані з оральним алергічним синдромом при вживанні фруктів, і рідко спричиняють важкі реакції. У більшості випадків сенсибілізація Fra a 1 спричинена первинною сенсибілізацією проти Bet v 1 з пилку берези. Ступінь перехресної реактивності між Fra a 1 та іншими членами родини алергенів PR-10 є високим.

Fra а 3 є членом сімейства алергенів nsLTP. Неспецифічні білки переносу ліпідів (nsLTP) є алергенами в зовнішньому шарі плодів, і видалення шкірки може знижувати вираженість алергічної реакції. LTP або білки-переносники ліпідів є основними алергенами і насамперед розташовані в зовнішніх тканинних шарах (шкірці) полуниці. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP. Ступінь перехресної реактивності між Fra a 3 та іншими членами родини nsLTP високий у ботанічно близьких видів (наприклад, кісточкових).

У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися кросенсибілізація до інших фруктових nsLTP. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів орофарингеальної ділянки до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені фрукти.

Основні алергенні молекули полуниці:

Fra a 1 – Білки PR-10

Fra a 3 – nsLTP – білки переносники ліпідів