Зелений ківі містить PR-10, nsLTP, профілін і тауматин-подібні білки з алергенною активністю.
Цистеїнова протеаза, actinidin, належить до білків насіння зберігання та виявлена у квітках і в зрілих плодах. У моносенсибілізованих пацієнтів з алергією на ківі це основний алерген. Крім того, було ідентифіковано кілька мінорних алергенів, таких як фітоцистатин, ківеллін, пектин-метилестераза та її інгібітор, а також основний білок латексу, що є причиною перехресної алергії та синдрому латекс-фрукт. 2S та 11S глобуліни, локалізовані в насінні, також були охарактеризовані як алергени.
Хоча актинідин удосталь виражений у зелених ківі, рівень експресії та алергенна активність значно нижчі в золотих ківі та в деяких інших сортів ківі.
Алергія на ківі є однією з найпоширеніших видів алергії на фрукти.
Алергія на ківі розвивається через шлунково-кишковий тракт під час вживання плодів або через перехресну чутливість до пилку берези чи трав і латексних алергенів.
Алергічні симптоми варіюються від орофарингеальних симптомів до тяжких, генералізованих реакцій.
Actinidin, Act d 1, є основним алергеном ківі та асоційований з моносенсибілізацією до ківі. Сенсибілізація до Act d 8 і Act d 9 характерна для пацієнтів із перехресною алергією пилок-ківі. Перехресна реактивність між nsLTP ківі (Act d 10) та іншими nsLTP, особливо Pru p 3 з персика, низька.
Крім того, було визначено перехресну реактивність між Hev b 11, хітиназою з латексу та білком у ківі.
Сенсибілізація до Act d 1 була пов’язана з важкими реакціями, а сенсибілізація до Act d 1 і Act d 3 корелювала з анафілактичними реакціями пацієнтів.
4 найпоширеніші види алергії на ківі:
а. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті та IgE до Bet v 1 може розвинутися крос-сенсибілізація до гомологічного білка ківі Act d 8, білок сімейства PR-10. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми.
б. Пацієнт із сенсибілізацією до профіліну, особливо з пилку трави, може розвивати крос-сенсибілізацію до профіліну в ківі. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми.
с. Пацієнт із сенсибілізацією до білків латексу (тобто Hev b 6 і 11) може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків у ківі. Клінічна картина варіюється від м’яких орофарингеальних симптомів до анафілаксії.
д. У пацієнтів із сенсибілізацією (зазвичай моносенсибілізацією) до Act d 1 можуть розвинутися первинна алергія на ківі. Підвищується ризик розвитку системної реакції аж до анафілаксії.
Основні алергенні молекули ківі:
Act d 1 – актинідин
Act d 2 – тауматиноподібний білок
Акт d 4 – фітоцистатин, інгібітор цистеїнової протеази
Акт d 5 – kiwellin
Act d 6 – інгібітор пектинової метилестерази
Акт d 7, пектинметилестераза пектину
Act d 8, білок сімейства PR-10
Акт 9, профілін
Act d 10, a nsLTP – білки переносники ліпідів
Act d 11 – основний білок латексу, пов’язаний із дозріванням білок
Act d 12 – Cupin (11S globulin) – запасні білки
Act d 13 -2S albumin – запасні білки