Картоплю використовують як рослинний харчовий продукт у всьому світі. З картоплі добувають картопляний крохмаль, який широко використовується не тільки в харчовій промисловості, а й косметичних продуктах та інших виробництвах.
Sol t 1 – patatin – основна алергенна молекула картоплі. Немає достовірних даних про її стійкість до дії високих температур.
Профіліни присутні в усьому рослинному царстві. Ці невеликі білки термолабільні.
Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто набуті сенсибілізацією до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну фруктів та овочів. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.
Основні алергенні молекули картоплі:
Sol t 1 – patatin – запасний білок
Sol t 2 – інгібітор катепсину Д
Sol t 3 – інгібітор цистеїнової протеази
Sol t 4 – інгібітор аспартанової протеази
Sol t 8 – профілін