Алергія на яблука може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти. Яблука належать до родини Rosaceae.

Плоди споживаються сирими або обробленими, і шкірка та целюлоза містять алергени. Неспецифічні білки переносу ліпідів (nsLTP) є накопиченими в зовнішньому шарі плодів, і видалення шкірки може знижувати вираженість алергічної реакції. Також відомо, що деякі сорти яблуні містять меншу кількість алергенних білків PR-10 та nsLTP, тоді як інші містять більшу кількість цих алергенів.

Основні алергенні молекули яблука:

Mal d 1 – Білки сімейства PR-10

Mal d 2 – Тауматин-подібний білок

Mal d 3 – nsLTP – білки переносники ліпідів

Mal d 4 – профілін

Білки сімейства PR-10 були ідентифіковані в м’якоті та шкірі плодів яблука, є термолабільними білками і руйнуються під дією високих температур та ферментів. Асоційовані з оральним алергічним синдромом під час вживання фруктів, і рідко спричиняють важкі реакції.

NsLTP або білки переносники ліпідів є основними алергенами і насамперед розташовані в зовнішніх тканинних шарах (шкірці) яблука. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.

Профіліни являють собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці невеликі білки мають проміжну і низьку стабільність при термообробці.

Thaumatin-подібні білки присутні в яблуках. Їхнє клінічне значення вивчається.

Білки PR-10, профіліни і nsLTP фруктів сімейства Rosaceae є паналергенами, і виявляють високу перехресну міжвидову реактивність, а також перехресну реактивність з пилком дерев і трав.

3 найпоширеніші види алергії на яблука та фрукти родини Rosaceae:

  1. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті до Bet v 1 може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків Bet v 1 білків сімейства PR-10 яблука. Симптоми викликають сирі яблука. Зазвичай проявляються у вигляді місцевих орофарингеальних симптомів (ОАС).
  2. У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися кросенсибілізація до інших фруктових nsLTP. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів орофарингеальної ділянки до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені фрукти.
  3. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто набуті сенсибілізацією до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну в яблуках та інших фруктах розоцвітих. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.