Алергія на грушу може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти. Груша належить до родини Rosaceae.

Плоди вживаються сирими або обробленими, і шкірка та м’якоть містять алергени.

Основні алергенні молекули груші:

Pyr c 1 – білок сімейства PR-10

Pyr c 3- NsLTP або білки переносники ліпідів

Pyr c 4 – профілін

Pyr c 5 – білок, пов’язаний з ізофлавон-редуктазою

Pyr c 1 – білок сімейства PR-10, був ідентифікований у м’якоті та шкірі груші, є термолабільними білками і руйнуються під дією високих температур та ферментів. Асоційовані з оральним алергічним синдромом під час вживання груші, і рідко спричиняють важкі реакції.

Pyr c 3 – NsLTP або білки переносники ліпідів є основними алергенами та насамперед розташовані в шкірці груші. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.

Pyr c 4 – профілін, являє собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці білки мають проміжну і низьку стабільність при термообробці.

У груші ідентифікували ще один алерген, Pyr c 5 – Isoflavone reductase related protein, який показав алергенну активність у невеликої групи пацієнтів, які страждають на алергію на грушу.

Білки PR-10, профіліни і nsLTP груші та фруктів сімейства Rosaceae є паналергенами, і виявляють високу перехресну міжвидову реактивність, а також перехресну реактивність з пилком дерев і трав.

3 найпоширеніші види алергії на грушу та фрукти родини Rosaceae:

  1. Пацієнт із сенсибілізацією до пилку дерев Букоцвіті до Bet v 1 може розвивати крос-сенсибілізацію до гомологічних білків Bet v 1 білків сімейства PR-10 груші. Симптоми викликають свіжі груші. Зазвичай проявляються у вигляді місцевих орофарингеальних симптомів (ОАС).
  2. У пацієнта з сенсибілізацією до nsLTP, може розвинутися кросенсибілізація до інших фруктових nsLTP. Клінічні прояви варіюються від місцевих симптомів орофарингеальної ділянки до анафілаксії. Симптоми викликають термічно необроблені та оброблені груші.
  3. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трав, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну груші та інших фруктів рожевоцвітих. Звичайними проявами є місцеві орофарингеальні симптоми. Ризик для системної реакції низький.