Волоські горіхи вживають сирими, смаженими, як інгредієнт у випічці, морозиві, в салатах, а також у стравах із м’яса, птиці, риби. Сенсибілізація до волоського горіха може спричинити системні реакції, такі як кропив’янка, набряк гортані та анафілаксія.

Виявлено високу перехресну реактивність з іншими горіхами, а саме фундуком, бразильським горіхом, арахісом.

Jug r 3 є членом сімейства алергенів nsLTP і може викликати клінічні реакції від синдрому оральної алергії до анафілаксії. Ступінь перехресної реактивності між Jug r 3 та іншими членами сімейства nsLTP високий у ботанічно близьких видів. Jug r 3 стабільний щодо нагрівання і травлення.

Jug r 4 і 6 – запасні білки, пов’язані з клінічними реакціями аж до анафілаксії. Ступінь перехресної реактивності між запасними білками з волоського горіха та запасними білками з бобових, горіхів і насіння помірний. Винятком є Jug r 6, який може перехресно реагувати зі спорідненими алергенами з горіхів (наприклад, Cor a 11 з фундука) та кунжуту. Jug r 4 стійкий до нагрівання та травлення. Jug r 6 демонструє проміжну термостабільність і схильність до травлення.

Основні алергенні молекули волоського горіха:

Jug r 1 2S альбумін

Jug r 2 7S глобулін віцилін глобулін

Jug r 3 LTP

Jug r 4 бобиноподібний білок

Jug r профілін. Можлива перехресна реактивність між профіліном волоського горіха та іншими профілінвмісними рослинами.