Гречка, важлива культура в деяких регіонах світу, таксономічно не пов’язана з пшеницею. Гречана крупа (Fagopyrum esculentum) вирощується в багатьох країнах світу. Алергія на гречку – це IgE-опосередкована реакція негайного типу, що може проявлятися від легких до тяжких системних реакцій. Алергічна реакція може виникнути після вживання гречки, під час її обробки у працівників сфери промисловості або вдома під час сну на подушці, набитій гречаним лушпинням.

Можна очікувати великої перехресної реактивності серед усіх видів круп цього сімейства.

Описано низьку перехресну реактивність гречки з горіхами та насінням, а також із пшеницею.

Усі описані алергени гречки є термостабільними і можуть викликати алергічні реакції набагато важчі, ніж пшениця та її родичі. Симптоми включають розлади шлунково-кишкового тракту, кропив’янку, ангіоневротичний набряк, задишку, ринорею, астму, риніт, анафілаксію та шок.

2S albumin, Vicilin виявляють дуже низьку перехресну реактивність між горіхами та насінням. Ці білки асоційовані з важкими системними реакціями. Запасні білки стійкі до нагрівання та гідролізу травними ферментами.

Описано такі алергенні молекули гречки:

Fag e 2 2S альбумін

Fag e 3 Vicilin

Fag e 4 Антимікробний пептид

Fag e 5 Віцилін-подібний білок