Гірчиця – одна з найпоширеніших спецій і прянощів, яка використовується практично у всіх країнах світу.
Перехресна реактивність між алергенами гірчиці та іншими рослинними продуктами харчування спостерігається рідко. Проте, можна очікувати великої перехресної реактивності серед різних видів гірчиць. Було описано також перехресну реактивність між насінням соняшнику і гірчиці, а також між пилком полину і гірчиці.
Гірчиця може зазвичай спричиняти симптоми харчової алергії, включно з важкими анафілактичними реакціями, у сенсибілізованих людей, зокрема немовлят і дітей.
Sin a 1 і Sin a 2 відносяться до сімейства запасних білків і пов’язані з важкими алергічними реакціями на гірчицю. Перехресна реактивність між білками цієї родини низька. Запасні білки стійкі до нагрівання та руйнування під впливом травних ферментів.
Sin a 3 є членом сімейства алергенів nsLTP і може викликати клінічні реакції від синдрому оральної алергії до анафілаксії. Ступінь перехресної реактивності між Sin a 3 та іншими членами родини nsLTP високий у ботанічно близьких видів (наприклад, кісточкових). Sin a 3 стійкий до нагрівання і травлення.
Алергенні білки гірчиці:
Sin a 1 2S альбумін
Sin a 2 11S глобулін (бобиноподібний) білок зберігання насіння
Sin a 3 неспецифічний білок перенесення ліпідів типу 1
Sin a 4 Profilin