Алергія на фундук дуже поширена по всьому світу. Фундук їдять сирим, смаженим, додають у кондитерські вироби, широко використовують у соусах, заправках для салату.

Симптоми харчової алергії до фундука можуть проявлятися у вигляді орального алергічного синдрому під час вживання сирих горіхів або у вигляді системних реакцій, таких як кропив’янка, набряк гортані та анафілаксія.

У пацієнтів із чутливістю до волоського горіха може виникнути клінічна перехресна реакція на фундук і навпаки.

Такі перехресні реакції зазвичай призводять до м’якших реакцій порівняно з реакціями, приписуваними первинному сенсибілізуючому горіху.

Виділено 5 клінічних фенотипів алергії на горіхи:

А) Первинна сенсибілізація до одного горіха. Цей вид сенсибілізації часто трапляється в дітей і в молодому віці, зокрема до горіха кеш’ю. Пацієнт має уникати лише вживання волоського горіха або насіння, але нічого більше.

B) Ко-сенсибілізація, принаймні, до двох основних алергенів горіхів. Частіше зустрічається полісенсибілізація з високими рівнями IgE до всіх протестованих відповідних алергенів. Для пацієнта з алергією на горіхи та полісенсибілізованим з високим рівнем IgE загалом рекомендується повне обмеження горіхів дерева та уникнення насіння, що викликає симптоми.

C) Первинна сенсибілізація та алергія щонайменше до одного виду горіхів, і перехресна алергія до інших ботанічно пов’язаних горіхів (високий ступінь гомології послідовності). Пацієнт чутливий до горіхів кеш’ю та фісташок або до волоського горіха та пекану з досить однаковими рівнями IgE між ботанічно пов’язаними групами горіхів. Пацієнтам, чутливим лише до кеш’ю та фісташок, слід уникати лише вживання цих горіхів. Інших обмежень не повинно бути. Та сама рекомендація буде доречною для пацієнтів з підвищеною чутливістю та алергією лише на волоський горіх і пекан.

D) Первинна сенсибілізація та алергія, принаймні, до одного виду горіхів, і перехресна алергія IgE до інших ботанічно не пов’язаних споріднених горіхів (ступінь гомології послідовності від низького до помірного). Це найпоширеніший вид алергії на горіхи: алергія на кілька горіхів із доволі високим IgE і з IgE на інші горіхи в 10 разів меншим. Зазвичай ці пацієнти добре переносять інші горіхи.

E) Первинна сенсибілізація до пилку та перехресно-реактивний IgE між алергенними білками PR-10 і LTP у горіхах і насінні дерева. Найімовірніше, у цього пацієнта алергія на пилок берези (Bet v 1), якщо він проживає в Північній Європі. Якщо він мешкає в Південній Європі, позитивний IgE до полину, постениці або платану (LTP) може бути присутнім, але вважається маркером перехресної реактивності між LTP. Приблизно 80% цієї північноєвропейської популяції відчувають “харчову алергію, пов’язану з пилком берези” на інші алергени PR-10. Алерген PR-10, Cor a 1, є нестабільним для травлення шлунка та термолабільним.

Основні алергенні молекули фундука:

Cor a 1 PR-10. Сенсибілізація до цього білка частіше трапляється при алергії до пилку берези. Алерген PR-10, Cor a 1, втрачає свої алергенні властивості при термообробці та під дією травних ферментів. Викликає місцеві симптоми оральної алергії при вживанні сирих горіхів.

Cor a 2 Сенсибілізація до цього білка частіше зустрічається при алергії до пилку трав. Профілін втрачає свої алергенні властивості при термообробці та під дією травних ферментів. Викликає місцеві симптоми оральної алергії при вживанні сирих горіхів.

Cor a 6 Ізофлавон редуктаза

Cor a 8 Даний білок пов’язаний з більш важкими і системними реакціями при вживанні горіхів, як у сирому, так і в смаженому вигляді.

Cor a 9 11S Globulin. Відповідальний за важкі та системні реакції при вживанні сирого та смаженого фундука. Має низьку перехресну реактивність з іншими білками зберігання.

Cor a 10 HSP 70

Cor a 11 7S Vicilin

Cor a 12 Олеозин

Cor a 13 Олеозин

Cor a 14 2S Альбумін

Cor a TLP Тауматин-подібний білок