Фісташки вживають у смаженому вигляді та широко використовують у сфері громадського харчування в морозиві, тістечках та інших кондитерських виробах, і східних стравах. Сенсибілізація до фісташки може бути причиною системних реакцій, таких як кропив’янка, набряк гортані та анафілаксія.
Pis v 1, 2 і 3 – запасні білки, пов’язані з клінічними реакціями аж до анафілаксії. Ступінь перехресної реактивності між запасними білками з фісташки та запасними білками з бобових, горіхів і насіння помірний. Pis v 1, & 3 стійкі до нагнітання та травлення.
Основні алергенні молекули фісташки:
Pis v 1 2S альбумін
Pis v 2 11S глобулін
Pis v 3, віциліноподібний білок
Було описано Асоціацію “Постінниця-Фісташки”: Сенсибілізація до фісташки (Pistacia vera) поширена при алергії до пилку бур’янів постінниці (Parietaria).