Алергія на диню може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти.

Профіліни є основними алергенами дині та являють собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну дині та інших фруктів.

Cuc m 2 є членом родини алергенів Profilin і асоціюється з легкими формами алергії на диню (наприклад, синдром оральної алергії). Ступінь перехресної реактивності між Cuc m 2 та між іншими членами родини алергенів Profilin високий.

Основні алергенні молекули дині:

Cuc m 1 Лужна серинова протеаза

Cuc m 2 – профілін

Cuc m 3 Pathogenesis-related protein 1