Алергія на диню може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукти.
Профіліни є основними алергенами дині та являють собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну дині та інших фруктів.
Cuc m 2 є членом родини алергенів Profilin і асоціюється з легкими формами алергії на диню (наприклад, синдром оральної алергії). Ступінь перехресної реактивності між Cuc m 2 та між іншими членами родини алергенів Profilin високий.
Основні алергенні молекули дині:
Cuc m 1 Лужна серинова протеаза
Cuc m 2 – профілін
Cuc m 3 Pathogenesis-related protein 1