Сочевиця росте в найтепліших і субтропічних регіонах світу і є основою раціону в багатьох країнах, а також входить до раціону харчування вегетаріанців. Сочевиця належить до дієтичних продуктів, багатих на білок, який засвоюється організмом набагато краще, ніж тваринний білок.
Сочевиця у великих кількостях споживається в країнах Середземномор’я та Азії. Тому в країнах Середземномор’я, зокрема в Іспанії, вона є найпоширенішою бобовою, яка бере участь в алергійних реакціях у дітей з харчовою алергією. Приблизно у 20% пацієнтів, які страждають на алергію до цих бобових, спостерігаються важкі та системні реакції. Симптоми можуть розвинутися після вживання вареної сочевиці та/або вдихання пари з киплячої сочевиці. Симптоми можуть включати ангіоневротичний набряк, кропив’янку, астму та анафілаксію.
Len c 1, Віцилін – білок зберігання проявляє помірну перехресну реактивність з іншими білками зберігання. Було продемонстровано, що перехресна алергенність зустрічається імунохімічно часто та найбільш виражена між екстрактами арахісу, гороху, нуту та сої. Клінічні дослідження показали, що існує невелика перехресна реактивність сочевиці з іншими членами родини бобових.
Основні алергенні молекули сочевиці:
Len c 1, Віцилін – білок зберігання
Len c 2, біотинільований білок