Банан містить профілін, nsLTP і тауматиноподібні білки з алергенною активністю. Крім того, бета-1,3-глюканаза та хітиназа I класу, також є банановими алергенами та сприяють перехресній реактивності з латексними алергенами.

Алергія на банан може розвиватися через перехресну сенсибілізацію з пилком або, як справжня алергія на фрукт.

Mus a 3 – NsLTP або білки-переносники ліпідів є основними алергенами і насамперед розташовані в зовнішніх тканинних шарах (шкірці) банана. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.

Mus a 1 – профілін, який являє собою невеликі білки і присутній у всьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці невеликі білки мають проміжну та низьку стабільність під час термообробки. Сенсибілізація профіліном часто спостерігається у пацієнтів, проте часто не має клінічної значущості.

Thaumatin-подібні білки присутні в бананах. Їхнє клінічне значення вивчається.

Основні алергенні молекули банана:

Mus a 1 – Profilin

Mus a 3 – nsLTP – білки переносники ліпідів

Mus a 4 – тауматиноподібний білок

Mus a 2 – хітиназа I класу

Mus a 5 – Бета 1,3 Глюканаза