Арахіс (Arachis hypogaea) належить до родини бобових і найчастіше вирощується в Китаї, Індії та США. Арахіс є поширеним тригером харчової анафілаксії. У багатьох країнах і континентах, як-от Європа чи США, насамперед арахіс споживають у смаженому вигляді, але також його можна зустріти в багатьох кондитерських виробах, салатах, заправках, соусах та інших уже готових стравах, а також у сирому вигляді та у вигляді арахісової олії. Арахіс має високий вміст білка від 24% до 29% і містить різні алергени. Термічна обробка арахісу є важливою відносно їхньої алергенності: смаження за високих температур, імовірно, сприяє формуванню компактних глобулярних білкових агрегатів, що може збільшити алергенність Ara h 1 і 2, у той час як вплив високих температур може знизити алергенність інших білків.
Клінічні форми прояву алергії на арахіс:
А) Рання, імовірно, шкірна сенсибілізація до доволі стабільних алергенів арахісу (Ага h 1, 2, 3, 6, 7) у дітей з екземою та з порушеннями бар’єрної функції шкіри є основою подальших важких системних реакцій після прийому внутрішньо арахісової продукції. Причиною цього є висока стабільність цих алергенів та висока частка від загального вмісту білка.
В) Сенсибілізація до Ara h 8 – білка PR-10 (Bet v 1-гомологічного білка), профіліну Ara h 5 і глікопротеїнів (CCD) зазвичай спричинена перехресними реакціями на алергени пилку. Береза відповідальна за прояви перехресної алергії на Ara h 8 у Північній та Південній Європі; у регіонах із вищим впливом пилку трав можна очікувати збільшення перехресно-реактивного IgE до Ara h 5 та CCD-містких екстрактів арахісу. Ці білки значною мірою лабільні до нагрівання та травлення.
Оскільки арахіс, як правило, не вживають у сирому вигляді, розвиваються лише легкі та переважно симптоми орального алергічного синдрому.
C) Ara h 9 вважається вторинним харчовим алергеном, особливо в країнах Середземномор’я. Ця вторинна сенсибілізація / перехресна реакція, ймовірно, зумовлена іншими nsLTP (наприклад, Pru p 3 у персику). Оскільки Ara h 9 є термостабільним алергеном, у пацієнтів можуть розвинутися тяжкі системні реакції на додачу до ОАС.
D) Ara h 15 є алергеном із сімейства алергенів Oleosin і пов’язаний із важкими формами алергії на арахіс. Були описані перехресні реакції між різними олеозинами. Ara h 15 стійкий до нагрівання та травлення.
Алергенні молекули арахісу:
Ara h 1 Cupin (глобулін типу віцилін, 7S-глобулін)
Ara h 2 Конглютин (2S альбумін)
Ara h 3 Cupin (Legumin-типу, 11S глобулін, гліцинін)
Ara h 5 Profilin
Ara h 6 Конглютин (2S альбумін)
Ara h 7 Конглютин (2S альбумін)
Ara h 8 PR-10, Bet v 1 family
Ara h 9 Неспецифічний ліпід-трансферний білок типу 1
Ara h 10 Олеозин
Ara h 11 Олеозин
Ara h 12 Defensins
Ara h 13 Дефензини
Ara h 14 Олеозин
Ara h 15 Олеозин
Ara h 16 неспецифічний білок переносу ліпідів 2
Ara h 17 неспецифічний білок переносу ліпідів 1