В апельсинах були ідентифіковані nsLTPs та germin-подібні білки, як відповідні алергени. На відміну від інших фруктів, профіліни вважаються основними алергенами апельсина та інших цитрусових з клінічною значущістю.

Cit s 3 – NsLTP або білки переносники ліпідів насамперед розташовані в зовнішніх тканинних шарах (шкірці) апельсина. Це термостабільні білки, на які не впливає ні термообробка, ні дія ферментів. Важкі, генералізовані системні алергічні симптоми асоційовані зі споживанням nsLTP.

Cit s 2 – профіліни є основними алергенами апельсина і являють собою невеликі білки, які присутні в усьому рослинному царстві. Вони функціонують у різних важливих клітинних сигнальних шляхах і зв’язують актин. Ці невеликі білки мають проміжну і низьку стабільність при термообробці. Сенсибілізація до цього білка часто спостерігається у пацієнтів.

Пацієнти з підвищеною чутливістю до профіліну, часто сенсибілізовані до пилку трави, можуть розвинути крос-сенсибілізацію до профіліну апельсина та інших фруктів.

Основні алергенні молекули апельсина:

Цит. 1 – проросткоподібний білок

Cit s 2 – профілін

Cit s 3 – nsLTP – білки переносники ліпідів