Бук належить до родини Букоцвіті та виявляє високий ступінь перехресної реактивності серед усіх видів пилку дерев цієї родини, а саме берези, граба, вільхи, дуба, ліщини тощо. Також, може проявляти перехресну реактивність з пилком трав і рослинними продуктами харчування – овочі, фрукти, горіхи.

Пилок бука є причиною сезонного алергічного риніту та кон’юнктивіту.

Fag s 1 є членом сімейства PR-10 і пов’язаний з інгаляційними симптомами. Ступінь перехресної реактивності між Fag s 1 і пилком, а також харчовими алергенами з родини алергенів PR-10 високий. У більшості випадків сенсибілізація до Fag s 1 спричинена первинною сенсибілізацією до Bet v 1 з пилку берези.

Сенсибілізація до молекули Fag s 1-білка PR-10 може бути причиною свербежу в роті під час вживання в їжу сирих овочів, фруктів і горіхів. Білок PR-10 – термолабільний білок, тому термічно оброблені фрукти та овочі зазвичай не викликають симптомів алергії.

Алергенні молекули бука:

Fag s 1 – PR-10 – мажорний алерген

Fag s 4 – полкальцин – перехресно-реактивний