Амброзія – це бур’ян, що належить до родини Айстрові з піком утворення пилку з липня по вересень. У пилку амброзії виявлено 11 алергенних молекул.

Амброзія виявляє високий ступінь перехресної реактивності серед усіх видів рослин родини Айстрові та іншими бур’янами. Перехресна реактивність спостерігається між пектат ліазою амброзії Amb a 1 і полину Art v 6, а також дефенсин-подібними білками амброзії Amb a 4, полину Art v 1, пижма Par h 1, соняшнику Hel a 1. Наявність паналергенів білків профілінів і полкальцинів у пилку амброзії може спричиняти перехресну алергію з пилком дерев і трав, а також бути причиною проявів синдрому пилок-рослинна їжа.

Алергія на пилок амброзії часто є причиною сезонного алергічного риноконьюнктивіту та полінозу, а також може спричиняти симптоми бронхіальної астми.

Алергенні молекули амброзії:

Amb a 1 Pectate lyase – мажорний алерген

Amb a 1 входить до родини алергенів Пектат Ліази. Ступінь перехресної реактивності на алергени з однієї родини є помірною (наприклад, Art v 6 від полину). Amb a 1 слугує маркером для АСІТ, якщо присутні відповідні клінічні симптоми.

Amb a 4 Дефензиноподібний білок

Amb a 4 входить до родини Рослинних Дефензинів. Ступінь перехресної реактивності на алергени з однієї родини є помірною (наприклад, Art v 1 від полину).

Amb a 6 nsLTP

Amb a 8 Profilin

Amb a 9 Polcalcin (2 EF-hand кальційзв’язуючий білок)

Amb a 10 Polcalcin (3 EF-hand кальційзв’язуючий білок)

Amb a 11 Cysteine protease – мажорний алерген

Amb a 11 Cysteine protease – новий мажорний алерген амброзії – належить до сімейства папаїни, куди також входять алергени кліщів групи Der p 1 і харчові алергени, такі як актинінін, головний алерген ківі, бромелайн – ананаса, фіцин – фіга та папаїн – папаї.