Симптоми харчової алергії спричиняє вживання в їжу м’яса свинини та продуктів, які містять його сліди, наприклад, желатин, також контакт зі свинею може викликати симптоми інгаляційної алергії.
Основним алергеном свинини є сироватковий альбумін. Цей білок також присутній у м’ясі інших тварин, а також у жовтку курячого яйця та молоці корови, що і є причиною перехресної реакції м’ясо-молоко-епідерміс. Цей білок термолабільний і втрачає свої алергенні властивості під час термічної обробки.
Синдром свинина-кішка – це рідкісна патологія, що проявляється у вигляді харчової анафілаксії після вживання свинини, у пацієнтів з алергією на епітелій та шерсть кішки. Цей рідкісний синдром є результатом перехресної реактивності білка – сироваткового альбуміну кішки, який за своєю структурою схожий з білком свині.