Омар належить до сімейства десятиногих ракоподібних і при вживанні може викликати симптоми харчової алергії та анафілаксії. Також, в осіб, які працюють у харчовій промисловості обробки морепродуктів, трапляються симптоми інгаляційної алергії при вдиханні парів під час приготування омарів. Симптоми алергії можуть виникати також при безпосередньому контакті шкіри з омаром.
Білок тропоміозин присутній у м’ясі омара та в усіх видах ракоподібних, молюсків, кліщів. Тропоміозин стійкий до дії високих температур і викликає симптоми алергії навіть у разі вживання термічно обробленого м’яса омара.
Білок тропоміозин виявляє високу перехресну реактивність між ракоподібними, паразитами, молюсками та кліщами.
Також симптоми алергії можуть викликати вживання омарів та інших ракоподібних, які заражені Anisakis.
Основні алергенні молекули омара:
Hom a 3 – Легкий ланцюг міозину
Hom a 6 – Тропонін С