Молюск може викликати симптоми харчової алергії, та анафілаксії, при вживанні м’яса. Також, в осіб, які працюють у харчовій промисловості обробки морепродуктів зустрічаються симптоми інгаляційної алергії при вдиханні парів під час приготування молюсків, а також при безпосередньому контакті шкіри з молюсками.

Усі білки алергени молюска, а саме тропоміозин, аргінінкіназа, актин, є термостабільними і не втрачають своїх алергенних властивостей під час нагрівання.

Білок тропоміозин присутній у молюсках і в усіх видах ракоподібних, молюсків, кліщів. Тропоміозин стійкий до дії високих температур і спричиняє симптоми алергії навіть у разі вживання термічно обробленого м’яса устриці.

Також симптоми алергії можуть викликати вживання молюсків, які заражені Anisakis.

Існує дуже обмежена інформація про тропоміозин серед групи молюсків. Основні алергени від різних видів молюсків, таких як мідія, устриці, кальмари та інші молюски, мають амінокислотну гомологію 65-99%. Це є причиною, обмеженої клінічної перехресної реактивності між ракоподібними та молюсками.