Симптоми алергії може викликати вживання в їжу лосося, ікри, риб’ячого жиру, продукти, які містять сліди лосося, контакт шкіри з рибою та вдихання парів під час термічної обробки їжі.

Парвальбумін є основним алергеном лосося. Також пацієнти можуть бути чутливими до білків енолаза та альдолаза. Ступінь перехресної реактивності між різними альбумінами високий, але не абсолютний.

Енолаза та ельдолаза – частково стійкі до нагрівання та дії ферментів.

Велика і клінічно значуща перехресна реактивність, існують між паравальбумінами, які були визначені як паналлергени різних видів риб. Рівні паравальбуміну значно різняться в різних тканинах і видах риб.

Симптоми алергії також може викликати вживання сирої або маринованої риби, зараженої паразитом Anisakis simplex.

Вітеллогенін – це білок, який присутній в ікрі риби і може спричиняти симптоми алергії, на відміну від білка парвальбуміну, який не виявлено в ікрі.

Основні алергенні молекули лосося:

Sal s 1 парвальбумін

Sal s 2 енолаза

Sal s 3 альдолаза