Симптоми алергії може викликати вживання в їжу лосося, ікри, риб’ячого жиру, продукти, які містять сліди лосося, контакт шкіри з рибою та вдихання парів під час термічної обробки їжі.
Парвальбумін є основним алергеном лосося. Також пацієнти можуть бути чутливими до білків енолаза та альдолаза. Ступінь перехресної реактивності між різними альбумінами високий, але не абсолютний.
Енолаза та ельдолаза – частково стійкі до нагрівання та дії ферментів.
Велика і клінічно значуща перехресна реактивність, існують між паравальбумінами, які були визначені як паналлергени різних видів риб. Рівні паравальбуміну значно різняться в різних тканинах і видах риб.
Симптоми алергії також може викликати вживання сирої або маринованої риби, зараженої паразитом Anisakis simplex.
Вітеллогенін – це білок, який присутній в ікрі риби і може спричиняти симптоми алергії, на відміну від білка парвальбуміну, який не виявлено в ікрі.
Основні алергенні молекули лосося:
Sal s 1 парвальбумін
Sal s 2 енолаза
Sal s 3 альдолаза