Креветка білонога належить до сімейства десятиногих ракоподібних і може викликати симптоми харчової алергії, та анафілаксії, при вживанні м’яса. Також, в осіб, які працюють у харчовій промисловості обробки морепродуктів, зустрічаються симптоми інгаляційної алергії при вдиханні парів під час приготування ракоподібних, а також при безпосередньому контакті шкіри з креветками.

Усі білки алергени креветки термостабільні й не втрачають своїх алергенних властивостей під час нагрівання.

Симптоми алергії спричиняють білки, які містить м’ясо креветки, а саме тропоміозин, тропонін, аргінінкіназа, міозин і Sarcoplasmic calcium binding protein.

Білок тропоміозин присутній у м’ясі креветки та в усіх видах ракоподібних, молюсків, кліщів. Тропоміозин стійкий до дії високих температур і викликає симптоми алергії навіть у разі вживання термічно обробленого м’яса креветки.

Також симптоми алергії можуть викликати вживання креветок та інших ракоподібних, які заражені Anisakis.

Сімейство алергенів тропоміозину виявляють високу перехресну реактивність між ракоподібними, паразитами, молюсками та кліщами.

Основні алергенні молекули креветки білоногої:

Lit v 1 Тропоміозин

Lit v 2 Аргінінкіназа

Lit v 3 Легкий ланцюг міозину

Lit v 4 Саркоплазматичний кальційзв’язуючий білок