Чорна тигрова креветка належить до сімейства десятиногих ракоподібних і може спричиняти симптоми харчової алергії, та анафілаксії, при вживанні м’яса. Також, в осіб, які працюють у харчовій промисловості обробки морепродуктів, зустрічаються симптоми інгаляційної алергії при вдиханні парів під час приготування ракоподібних, а також при безпосередньому контакті шкіри з креветками.
Усі білки алергени креветки термостабільні й не втрачають своїх алергенних властивостей під час нагрівання.
Симптоми алергії спричиняють білки, які містить м’ясо креветки, а саме тропоміозин, тропонін, аргінінкіназа, міозин і Sarcoplasmic calcium binding protein.
Білок тропоміозин присутній у м’ясі чорної тигрової креветки та в усіх видах ракоподібних, молюсків, кліщів. Тропоміозин стійкий до дії високих температур і викликає симптоми алергії навіть у разі вживання термічно обробленого м’яса креветки.
Pen m 1 належить до сімейства алергенів Тропоміозини. Ступінь перехресної реактивності між Pen m 1 та іншими тропоміозинами високий. Він стійкий до нагрівання та травлення.
Pen m 2 належить до сімейства алергенів аргінінкінази (АК) і може викликати переважно легкі реакції. Ступінь перехресної реактивності з іншими аргінінкіназами дуже високий (наприклад, Der p 20 від кліща домашнього пилу та Bla g 9 від таргана). Не стійкий до нагрівання та травлення.
Pen m 3 належить до сімейства алергенів Легкого Ланцюга Міозину (MLC). Ступінь перехресної реактивності між Pen m 3 та іншими членами сімейства алергенів MLC невідомий, але підозрюється, принаймні, для білих креветок і курки. Він стійкий до нагрівання і, мабуть, також до травлення.
Pen m 4 належить до сімейства алергенів саркоплазматичного кальційзв’язуючого білка (SPCBP). Ступінь перехресної реактивності з іншими членами сімейства SPCBP вважається високим. Поки неясно, чи стійкий Pen m 4 до нагрівання або травлення.
Також симптоми алергії можуть викликати вживання креветок та інших ракоподібних, які заражені Anisakis.
Сімейство алергенів тропоміозину виявляють високу перехресну реактивність між ракоподібними, паразитами, молюсками та кліщами.
Основні алергенні молекули чорної тигрової креветки:
Pen m 2 Аргінінкіназа
Pen m 3 Легкий ланцюг міозину
Pen m 4 Саркоплазматичний кальційзв’язуючий білок
Pen m 8 Ізомераза триозофосфату