Saccharomyces cerevisiae – пекарські або пивні дріжджі, є одноклітинними грибами, що розмножуються брунькуванням або, в деяких випадках, поділом. Використовуються в хлібобулочних виробах і деяких алкогольних напоях, таких як пиво.
S. cerevisiae можуть спричиняти симптоми харчової алергії та атопічного дерматиту під час вживання продуктів, що містять пекарські дріжджі, а також може спричиняти симптоми алергійного риніту, бронхіальної астми під час вдихання їхніх спор.
Пекарські дріжджі також можуть бути причиною розвитку астми у пекарів.
Енолаза Saccharomyces cerevisiae проявляє високу перехресну реактивність з енолазою Candida albicans, і енолазою пліснявих грибів Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicilium chrysogenum.
Saccharomyces boullardii, які сьогодні використовують у лікуванні кишкових розладів, вважається синонімом пекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae.
Основні алергенні молекули Saccharomyces cerevisiae:
Sac c Enolase – мажорний алерген
Sac c циклофілін
Sac c супероксиддисмутаза марганцю
Sac c білок теплового шоку
Sac c серин карбоксипептидаза cерин карбоксипептидаза
Sac c глюкозидаза
Sac c фруктофуранозидаза
Sac c P2 Рибосомальний білок P2
Sac c profilin