Saccharomyces cerevisiae – пекарські або пивні дріжджі, є одноклітинними грибами, що розмножуються брунькуванням або, в деяких випадках, поділом. Використовуються в хлібобулочних виробах і деяких алкогольних напоях, таких як пиво.

S. cerevisiae можуть спричиняти симптоми харчової алергії та атопічного дерматиту під час вживання продуктів, що містять пекарські дріжджі, а також може спричиняти симптоми алергійного риніту, бронхіальної астми під час вдихання їхніх спор.

Пекарські дріжджі також можуть бути причиною розвитку астми у пекарів.

Енолаза Saccharomyces cerevisiae проявляє високу перехресну реактивність з енолазою Candida albicans, і енолазою пліснявих грибів Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicilium chrysogenum.

Saccharomyces boullardii, які сьогодні використовують у лікуванні кишкових розладів, вважається синонімом пекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae.

Основні алергенні молекули Saccharomyces cerevisiae:

Sac c Enolase – мажорний алерген

Sac c циклофілін

Sac c супероксиддисмутаза марганцю

Sac c білок теплового шоку

Sac c серин карбоксипептидаза cерин карбоксипептидаза

Sac c глюкозидаза

Sac c фруктофуранозидаза

Sac c P2 Рибосомальний білок P2

Sac c profilin