Устриця, як і інші молюски, може спричиняти симптоми харчової алергії та анафілаксії при вживанні м’яса. Також, в осіб, які працюють у харчовій промисловості обробки морепродуктів, трапляються симптоми інгаляційної алергії при вдиханні парів при приготуванні молюсків, а також при безпосередньому контакті шкіри з м’ясом устриці.

Усі білки алергени устриці, а саме тропоміозин, аргінінкіназа, актин, є термостабільними і не втрачають своїх алергенних властивостей під час нагрівання.

Білок тропоміозин присутній у м’ясі устриці та в усіх видах ракоподібних, молюсків, кліщів. Тропоміозин стійкий до дії високих температур і викликає симптоми алергії навіть у разі вживання термічно обробленого м’яса устриці.

Також симптоми алергії можуть викликати вживання устриць, які заражені Anisakis.

Існує дуже обмежена інформація про тропоміозин серед групи молюсків. Основні алергени від різних видів молюсків, таких як мідія, устриці, кальмари та інші молюски, мають амінокислотну гомологію 65-99%. Це є причиною, обмеженої клінічної перехресної реактивності між ракоподібними та молюсками.