Алергія на яйця одна з найчастіших причин харчової алергії у дітей у всьому світі.

Куряче яйце – широко використовується в харчовій промисловості та може спричиняти симптоми харчової алергії, як-от висипання на шкірі, біль у животі, кишкові розлади, блювота, ангіоневротичний набряк, а також важкі системні реакції і навіть анафілактичний шок. Також, вдихання парів при приготуванні яєць може викликати симптоми інгаляційної алергії: утруднене дихання, кашель, нежить, сльозотеча тощо.

Виділяють 5 головних алергенних молекул білка курячого яйця:

  • Овомукоїд Gal d 1 – стійкий до дії високих температур. При алергії на цей вид білка існує високий ризик реакції на сирі та термічно оброблені яйця. Чутливість до овомукоїду – маркер важкої форми алергії на яйця з високим ризиком збереження симптомів у зрілому віці.
  • Овальбумін Gal d 2 – термолабільний білок. Цей білок міститься в яйці у великій кількості. Існує ризик клінічної реакції на сире або напівсире яйце та деякі вакцини.
  • Овотрансферин або кональбумін – термолабільний білок. Ризик клінічних реакцій на сире або напівсире яйце.
  • Трансферин Gal d 3 – Низький ризик клінічної реакції на сире або погано термічно оброблене яйце.
  • Яєчний лізоцим Gal d 4
  • Овомуцин

Яйця всіх тварин виявляють високу перехресну реактивність із курячим яйцем.