Амарант або Щириця належить до сімейства Амарантові з піком утворення пилку з липня по вересень.
Амарант виявляє високий ступінь перехресної реактивності серед усіх видів бур’янів родини амарантові, а саме, Chenopodium album (лобода), Crocus sativus (шафран), Chenopodium quinoa (кіноа).
Алергія на пилок амаранту може бути причиною сезонного алергічного риноконьюнктивіту, рідше може викликати симптоми бронхіальної астми.
У людей з чутливістю до білка профіліну пилку амаранту Ama r 2 може спостерігатися перехресна алергія до інших видів пилку, а також симптоми харчової алергії, зокрема орального алергійного синдрому, під час вживання в їжу сирих овочів, фруктів і горіхів. Білок профілін втрачає свої алергенні властивості під впливом високих температур і травних ферментів.
Алергенні молекули амаранту:
Ama r 1 – білок сімейства Ole e 1 – мажорний алерген
Ama r 2 – профілін – перехресно-реактивний